Waarom zwemmen zo gezond is

Je bent ze vast wel eens tegengekomen in het zwembad. Oudere mensen die volop baantjes trekken. Misschien heb je het altijd een beetje vreemd gevonden. Toch is zwemmen een prima manier om te werken aan je conditie en je lichaam en spieren gezond te houden. Wil je weten waarom? Hier volgt een overzicht met de diverse voordelen die zwemmen jou kan opleveren!

Calorie├źn kwijtraken

Zwemmen is een prima manier om calorie├źn te verbranden. Terwijl fitness en hockey bijvoorbeeld veelal koolhydraten verbranden, raak je met een duursport als zwemmen juist ook vetten kwijt. Het is dan ook een prima manier om overtollig vet kwijt te raken.

Zwemmen is goed voor je spieren

Zwemmen is ook goed voor je spieren. Dit komt omdat stijve spieren in warm water veel beter ontspannen. Je spieren ontspannen door de bewegingen die je in het water maakt. Wanneer je sport op het land, vraagt dit veel meer van je spieren. Je gebruikt je spieren tijdens het zwemmen op een niet-belastende manier.

Goed voor je hart en longen

Het is ook goed voor je hart en longen. Daarnaast wordt ook je ademcapaciteit veel beter. Daardoor wordt het mogelijk om langere afstanden af te leggen. Hoe meer baantjes je trekt, des te meer neemt ook je snelheid toe en neemt de hersteltijd na het zwemmen af.

Zwemmen voorkomt lichamelijke klachten en vermindert pijn

Mensen die last hebben van reuma, hun rug of RSI kunnen prima zwemmen om zo te werken een gezonder lichaam. Spieren ontspannen en dat verlicht de pijn.

Maar niet alleen voor pijnbestrijding is zwemmen een prima methode. Ook wanneer je wilt werken aan je conditie en uithoudingsvermogen en jij je spieren wilt versterken, is zwemmen een uitstekende manier om te werken aan een gezonder leven!

Have your say